vineri, 14 decembrie 2012
Pregatiri de Sarbatori!
Iar daca porcul tocmai a fost taiat,ar fi bine sa va prezint si o reteta de carnati:)
Ca desert ar fi buna o felie de cozonac!
vineri, 7 decembrie 2012
O brad frumos!
33 de metri înălţime, şapte tone şi peste 130 de ani. Acestea sunt caracteristicile bradului de Crăciun montat în Piaţa Revoluţiei din Baia Mare. După ce anul trecut a fost desemnat „Cel mai frumos oraş împodobit de sărbători“, municipiul Baia Mare îşi depune din nou candidatura la acest titlu.
Nu mai puţin de 14 ore au fost necesare pentru tăierea, transportul şi montarea bradului în centrul oraşului. Pomul a fost căutat mai bine de două săptămâni şi ales după multe dezbateri. Totată munca se pare că a meritat, după ce zeci de băimăreni s-au oprit în Piaţa Revoluţiei să vadă cu ochii lor cel mai înalt brad din România.
Ce-i face pe băimăreni să fie din nou încrezători în obţinerea unui nou titlu de „cel mai frumos oraş împodobit de sărbători“ este faptul că faţă de anul precedent, numărul becurilor ornamentale din Baia Mare aproape s-a dublat, bradul este cu cinci metri mai mare şi de data aceasta pomul ce urmează să fie împodobit în zilele următoare este chiar brad şi nu molid.
joi, 6 decembrie 2012
miercuri, 5 decembrie 2012
Vine Mos Nicolae!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Cine e Mos Nicolae?
Cunoscut in Transilvania si sub numele de Sin-Nicoara, Sfintul
Nicolae este cel mai popular sfint in Ardeal. Sarbatoarea lui a generat un
adevarat folclor, de la darurile de Mos
Neculai si pina la obiceiurile si legendele diferentiate de la sat la sat. Nascut
in cetatea Patara din tinutul Lichiei, din Asia ,
Sf. Nicolae (in limba greaca biruitor de
popor ) s-a dovedit de timpuriu alesul Domnului, uimind de mic copil prin
minunile pe care le facea. Dupa ce i-au murit parintii, Nicolae si-a impartit
averea saracilor si a intemeiat manastirea Sionului de linga Mira, capitala
Lichiei, calatorind ca prelat la Ierusalim.
Crestinii acelor
timpuri au pastrat memoria numeroaselor sale minuni (readucerea la viata a unui
corabier cazut de pe catarg, vindecarea unor boli incurabile, oprirea, prin
rugaciune si post, a furtunii de pe mare s.a.). In ultima parte a vietii s-a
retras la manastirea ctitorita de el, a Sionului, unde a fost inmormintat la 6
decembrie 352. Dupa opt ani, imparatul Justinian a ridicat la Constantinopol o
biserica, in cartierul Vlaherne, cu hramul numelui sau. Ducindu-se vestea ca
din mormintul sau izvoraste mir, crestinii din intreaga lume au facut
pelerinaj, vindecindu-se de boli incurabile.
Din veacul al XIX-lea,
mina dreapta a Sfintului Nicolae se pastreaza la Biserica Sf. Gheorghe Noi din
Bucuresti, unde se gaseste si mormintul Sfintului voievod martir Constantin
Brincoveanu cu cei patru fii ai sai. Numeroase biserici din tara
si mai ales din Ardeal au hramul Sfintului Nicolae.
Le Père Fouettard In
Franta, Sfintul Nicolae este insotit de un personaj pe care oamenii din Metz il dispretuiesc.
Pina in 1552, Mos Nicolae venea singur pe 6 decembrie si aducea jocuri si
dulciuri copiilor cuminti, dar si celor mai putin cuminti. In anul acela,
Imparatul Carol al V-lea a asediat orasul Metz .
Messienii au fost nevoiti sa ceara ajutor regelui Frantei pentru a face fata
asediului care a tinut, cu toate acestea, pina in ianuarie 1553. Breasla
tabacarilor a inventat chiar in timpul asediului un personaj grotesc pentru a-i
imbarbata pe locuitorii din Metz .
Personajul il reprezenta pe Carol al V-lea si purta cu el un bici cu care
incerca sa pedepseasca tinerii si tinerele, alergindu-i pe strazi. Anul
urmator, pentru a se bucura de libertate, breasla a reinnoit ideea acestui
personaj urit, dezagreabil. Trecerea lui prin oras coincide oarecum cu aceea a
Sfintului Nicolae.
Anii au trecut si, cu
timpul, a devenit un obicei ca Sfintul Nicolae sa aduca dulciuri, iar
caricatura lui Carol al V-lea sa apara pedepsind copiii neascultatori cu
nuielusa usturatoare. Oameni pasnici, locuitorii din Metz
l-au uitat pe Carol al V-lea si l-au botezat Père Fouettard (mosul care vine cu biciul) pe cel care-l
insotea pe Mos Nicolae, patronul copiilor.
Imaginea acestui
personaj s-a raspindit putin cite putin spre Nord si astfel Père Fouettard a
fost acceptat in Germania, Olanda, Belgia, rezolvind uneori problemele
educative ale unor parinti, prin aparitia sa, care speria copiii neascultatori.
Ideea nuielusei care pedepseste a ajuns pina pe meleagurile noastre.
Festivalul Datinilor de Iarna - Sighetu Marmatiei
Este unul dintre cele mai importante evenimente pe care le gazduieste Sighetul, care isi propune a fi, conform celor afirmate la prima editie a Carnavalului si festivalului judetean de datini si obiceiuri de iarna din Maramures (27-28 decembrie 1969): “un prilej si o modaliate in acelasi timp de a imprima un sens si un continut nou unor datini si obiceiuri stravechi, de a valorifica si a prezenta tot ce are Maramuresul mai trainic si mai autentic in arta populara faurita de multe generatii ale acestor oameni minunati din nordul patriei noastre”. Acest deziderat s-a pastrat de-a lungul timpului, festivalul devenind “un obicei, un semn al locului, dovada a puterii de creatie si permanenta, dar si un semn al solidaritatii spirituale, a unitatii si continuitatii noastre pe intregul pamant romanesc”(programul editiei a XXX-a), reusind sa informeze publicul national si international asupra traditiilor, costumelor si obiceiurilor de iarna (colinde si jocuri cu masti) desfasurate de la Craciun si pana la Boboteaza.
Festivalul se realizeaza fara intrerupere din anul 1969, in preajma datei de 27 decembrie, cea din anul 2012 va fi cea de-a 44-a editie.
Pe langa reprezentantii satelor si ansamblurile folclorice maramuresene, la Sighet vin si iubitotri ai obiceiurilor stramosesti din alte regiuni ale tarii (Banat, Moldova, Bucovina, Dobrogea, Oltenia etc.). Chiar si formatii din strainatate au “jucat” pe strazile Sighetului, dintre care le-as aminti pe cele din Ucraina (Transcarpati).
Festivalul de regula incepe cu primirea, in fata primariei localitatii, a plugusorului vent din Vadul Izei. Momentul principal este alaiul care are loc pe strazile orasului. Fiecare formatie (imbracata in portul popular specific zonei din care a venit) va prezenta un colind, un joc cu masti sau un obicei specific de iarna. Spre deliciul publicului dracii si personaje mascate, calaretii si carutele dau savoare evenimentului. Dupa epuizarea acestui moment, grupurile participante sustin un spectacol de gala, in care isi prezinta o parte din repertoriul propriu.
In perioada 17-28 decembrie, se organizeaza numeroase manifestari culturale: sesiuni de comunicari, concerte de colinde, expozitii de arta etc.
In fiecare an organizatori ai acestor evenimente sunt: Consiliul Judetean Maramures, Primaria si Consiliul Local Sighetu-Marmatiei, Casa de Cultura Sighetu-Marmatiei, Muzeul Maramuresului, Scoala de arta “Gheorghe Civu” si Clubul elevilor din Sighetu-Marmatiei si altii.
Daca acestea v-au starnit interesul si curioziatea, va invitam sa urmariti editia din acest an al alaiului (27 decembrie – Sighetu-Marmatiei) si in limita posibilitatilor si celelalte evenimente. Astfel stazile orasului vor musti, atat de privitori, cat si de de draci, calareti, copii si adulti imbracati in costume populare, care va vor impartasi un srop din marele suflet al taranului roman, prin intermediul datinilor si obiceiurilor de iarna.
luni, 20 august 2012
joi, 16 august 2012
Cascada Cailor
Cascada Cailor - Judetul Maramures
Situata in Muntii Rodnei, Cascada Cailor este cunoscuta ca fiind una dintre cele mai frumoase atractii turistice din tara noastra, gasindu-se cu precadere pe versantul Nordic al Muntilor Rodnei in imediata apropiere a statiunii turistice Borsa. In consecinta, daca alegem sa vizitam bine cunoscuta statiune turistica Borsa, nu avem cum sa ratam aceasta frumoasa cascada. Acesta este si motivul pentru care, anula, zona ce include statiunea dar si Cascada Cailor este invadata de o multume de turisti din tara noastra dar si de peste hotare.
Atractia propriu-zisa o reprezinta faptul ca apele rezultate din topirea zapezii, dar si din ploile de peste an, sunt stranse intr-un circ glaciar, urmand ca de acolo sa se pravaleasca pe versantul foarte abrupt al Rezervatiei Piatra Rea, formand astfel aceasta cascada de o frumusete covarsitoare. Cascada este formata din mai multe trepte de cadere libera, aflate la aproximativ 40m una de cealalta, primele doua, ca urmatoarele sa-si micsoreze distanta, succedandu-se la doar 20m.
Legenda Cascadei Cailor
Ca orice loc cu atractie turistica iesita din comun, si Cascada Cailor dispune de propria ei legenda. Se spune ca Muntele Piatra Rea a reprezentat din totdeauna locul preferat al celor ce locuiesc in zona sa isi tina hergheliile de cai incepand cu primavara pana in toamna, motivul fiind cat se poate de simplu : pasunile sunt de o frumusete si o bogatie greu de intalnit, astfel, caii puteau paste in voie fara a fi deranjati. Insa, cum nicio poveste nu este frumoasa pana la capat, se spune ca hergheliile de cai obisnuiau sa fie atacate de catre urs, acesta fiind infometat si cautand hrana in carnea cailor. Locul fiind deschis, sansele de izbanda ale ursului erau, de cele mai multe ori mici spre nule. Insa, ursul, animal destept, asa cum este cunoscut, gasea solutii pentru a remedia situatia si incoltea bietele animale deasupra prapastiei de langa ceea ce in zilele noastre se numeste chiar Cascada Cailor. Astfel, prinse intr-un loc stramt, bietele animale nu mai aveau nicio sansa si cadeau prada infometatului urs. Alternativa era ca animalele sa se arunce in hau, ceea ce nu ar fi insemnat un sfarsit fericit nici pentru ele. Legenda spune, ca in acest fel, ursul se alegea cu vreo 15 cai.
De atunci, localnicii au redenumit aceasta cascada ca fiind a cailor, tocmai datorita acestei legende. Odata cu aceasta cascada, intreaga zona a fost redenumita, muntele din imediata apropiere primind numele de Muntele Cailor, circul glaciar de care spuneam mai devreme primind si el numele de Podul Cailor. Insa, ca intreg peisajul sa fie botezat in acelasi stil si sa primeasca numele aferent, mentionam ca si paraul ce se pravaleste in vale a primit numele deIzvorul Cailor.
Accesul catre Cascada Cailor
Desi nu ne-am fi inchipuit, accesul se face cu foarte mare usurinta, fie ca alegem drumul pe jos de la Borsa, mergand pe o poteca, fie ca alegem varianta mai comoda, utilizand telescaunul, din statiunea Borsa.
Daca alegem a doua varianta, si anume cea cu telescaunul, vom avea placuta surpriza sa constatam ca din locul de unde ne lasa telescaunul vom parcurge aproximativ 15 minute pe jos. Bine de stiut este ca telescaunul nu va pleca daca grupul de persoane nu va depasi 10-15 persoane, asa ca, de indicat este ca aceasta excursie sa fie parcursa cu grupul de prieteni, pentru a nu avea supriza sa trebuiasca sa asteptam mai mult decat necesar ca numarul de persoane minim admise sa se completeze.
De asemenea, tot bine de stiut este ca ultima cursa a telescaunului se va face la orele 17 :00, astfel, daca nu reusiti sa ajungeti pana la acea ora la capatul de sus al telescaunului, nu veti mai avea cu ce sa coborati muntele. Singura varianta va fi sa coborati pe jos, dar, in conditii slabe de iluminare acest fapt nu este tocmai indicat.
marți, 14 august 2012
Andra
Andra Something New - NOUL CLIP - PREMIERA PE www.pixelulalbastru.ro
Vezi mai multe video din muzica
Andra - Dragostea ramane
Vezi mai multe video din vedete
Andra feat. Adi Korekt - Colt de Suflet
Vezi mai multe video din muzica
ANDRA - Ramai cu mine
Vezi mai multe video din muzica
Andra - Femeia
Vezi mai multe video din film
Andra & Alb-Negru - Fierbinte
Vezi mai multe video din muzica
Andra - Telephone (Official Video)
Vezi mai multe video din muzica
Andra - What About Us (official video)
Vezi mai multe video din muzica
andra iubestema astazi iubestema maine
Vezi mai multe video din muzica
Vezi mai multe video din muzica
Andra - Dragostea ramane
Vezi mai multe video din vedete
Andra feat. Adi Korekt - Colt de Suflet
Vezi mai multe video din muzica
ANDRA - Ramai cu mine
Vezi mai multe video din muzica
Andra - Femeia
Vezi mai multe video din film
Andra & Alb-Negru - Fierbinte
Vezi mai multe video din muzica
Andra - Telephone (Official Video)
Vezi mai multe video din muzica
Andra - What About Us (official video)
Vezi mai multe video din muzica
andra iubestema astazi iubestema maine
Vezi mai multe video din muzica
vineri, 13 iulie 2012
marți, 26 iunie 2012
joi, 21 iunie 2012
miercuri, 20 iunie 2012
miercuri, 6 iunie 2012
Campionatul european de fotbal 2012!
Mai sunt cateva zile pana incepe Campionatul european de fotbal ,asa ca va prezint imnul oficial al acestuia.
marți, 5 iunie 2012
Pensiunea Seky!
Pensiunea Seky este cea mai frumoasa pensiune de pe Valea Izei,situata intr-un cadru geografic deosebit de frumos,iar eu fiind un localic care cunoaste bine zona va recomand sa o vizitati,nu o sa regretati.
vineri, 1 iunie 2012
1 Iunie!
La multi ani tuturor copiilor si deasemenea tuturor parintilor! Sa va bucurati de copiii vostri sanatosi!
miercuri, 4 aprilie 2012
joi, 29 martie 2012
miercuri, 14 martie 2012
joi, 8 martie 2012
luni, 5 martie 2012
joi, 1 martie 2012
luni, 27 februarie 2012
marți, 21 februarie 2012
luni, 20 februarie 2012
luni, 13 februarie 2012
Omagiu!
Cântăreaţa şi actriţa americană Whitney Houston, deţinătoare a şase premii Grammy, a murit la vârsta de 48 de ani,
a anunţat un purtător de cuvânt al artistei. "Din nefericire, este
adevărat", a declarat purtătorul de cuvânt al cântăreţei, Jill Fritzo,
care nu a oferit alte detalii.
joi, 9 februarie 2012
miercuri, 1 februarie 2012
luni, 30 ianuarie 2012
miercuri, 25 ianuarie 2012
marți, 24 ianuarie 2012
Un maramuresan care a cucerit publicul chinez!
Cantaretul roman de muzica pop Mugur Ciubancan, originar din Maramures, a reusit sa impresioneze publicul chinez si sa isi construiasca o cariera de succes in aceasta tara, dupa ce a decis ca repertoriul sau sa includa piese in dialectul mandarin.
Tanarul interpret roman, caruia chinezii ii spun "Wei Hua", a vizitat China in urma cu 11 ani. Desi avea doar 18 ani pe atunci, el inregistrase deja doua albume in Romania si era invitat la numeroase emisiuni difuzate de posturile de televiziune romanesti.
"Am facut scoala de Arte din Bucuresti, unde aveam cativa prieteni foarte buni din China. Le placeau cantecele mele, iar mie imi placeau cantecele lor chinezesti", a spus Mugur Ciubancan.
Tanarul interpret a ales cateva piese si apoi a memorat cuvintele si versurile lor, desi nu vorbea limba chineza, iar pronuntia sa lasa de dorit.
Gratie prietenilor sai chinezi, el a avut sansa sa viziteze aceasta tara in 2000 si sa cante in cadrul unor concerte. Cu ocazia unui show, in public se afla si Bo Xilai, pe atunci primarul orasului Dalian, iar politicianul chinez a fost impresionat de curajul cantaretului roman.
"I-am oferit unul dintre CD-urile mele, iar el m-a invitat sa mai raman pentru o vreme in China, pentru a canta la un festival al costumelor traditionale, ce urma sa aiba loc la Dalian", isi aminteste artistul.
Acest proiect nu s-a concretizat insa, intrucat Ciubancan tocmai isi lansase in Romania un nou album si avea programate mai multe aparitii in public pentru a-si promova noul disc. insa Bo Xilai l-a invitat din nou in 2001, iar Ciubancan a avut astfel posibilitatea de a sustine doua concerte in orasul Jinmen din provincia Hubei.
Cand a ajuns in China, tanarul cantaret din Romania era fascinat de karaoke: "Pe vremea aceea, serile de karaoke erau organizate in sali foarte mari, cu multe mese si cu un spatiu mare la mijloc. Erau adevarate sali de karaoke. imi place mai mult acel format decat cel de astazi, cu baruri mici si intime".
Intr-o seara, la una din mese se afla Lu Xiaonan, directorul postului BTV. "Esti un cantaret care canta bine in chineza. Avem un nou concurs in pregatire, intitulat «Songs of Our Land»", i-a spus Xiaolan.
Noii sai prieteni chinezi l-au facut pe Mugur Ciubancan sa accepte sa participe la aceasta emisiune-concurs, la care s-au inscris peste 2.000 de cantareti. Artistul din Romania a castigat medalia de aur cu o melodie chinezeasca, care era tema muzicala a unui popular serial de televiziune.
"Pe atunci, doar memoram cantecele. Acum insa, chineza pe care o vorbesc este mai buna decat engleza mea, iar China este o a doua patrie pentru mine", a declarat cantaretul roman.
Dupa acel succes, Mugur Ciubancan s-a stabilit definitiv in China, dar revine cu regularitate si Romania.
"In fiecare an ma intorc in Romania si cant pentru comunitatea chineza de acolo. Comunitatea chineza este destul de puternica, mai ales datorita faptului ca Romania a fost a doua tara din lume care a recunoscut Republica Populara Chineza, dupa Uniunea Sovietica, in urma cu peste 60 de ani", a declarat interpretul.
In ultimul deceniu, Mugur Ciubancan a fost invitat sa cante pentru presedintele chinez Hu Jintao, pentru premierul Wen Jiabao si la petrecerile organizate de Ambasada romana de la Beijing pentru parlamentarii si oamenii de afaceri romani care vizitau China.
"Imi place sa fiu un ambasador cultural pentru tara mea. si mi-ar placea foarte mult sa ii aduc pe unii dintre prietenii mei chinezi in regiunea mea natala, Baia Sprie din Maramures, sa le arat casele si sa le spun povestile acestora. As vrea sa ii duc sa vada si Cimitirul Vesel din Sapanta, unde oamenii
vineri, 20 ianuarie 2012
joi, 19 ianuarie 2012
luni, 16 ianuarie 2012
joi, 12 ianuarie 2012
luni, 9 ianuarie 2012
Biserici din Maramures
Maramures – Bisericile din lemn
Bisericile din Lemn din Maramures sint exemple remarcabile de arhitectura ortodoxa foarte bine conservata cu influente ortodoxe si gotice.
Bisericele demonstreaza un mare nivel de maturitate artistica si mestesugareasca: sunt inguste, inalte, construite din busteni avind turnuri caracteristice cu unul sau doua acoperisuri din sindrila. Peretii bisericilor sint in general construiti din busteni de stejar asezati orizontal. Sint expresii exceptionale ale mostenirii culturale ale acestei minunate arii muntoase din nordul Romaniei si din acest motiv 8 din aceste biserici au fost incluse in Patrimoniul Mondial Al UNESCO in 1999.
Bisericile din Maramures, natura inconjuratoare, oamenii locurilor sint conectati spiritual si au pastrat aceasta legatura unica pina in ziua de astazi.
Bisericele demonstreaza un mare nivel de maturitate artistica si mestesugareasca: sunt inguste, inalte, construite din busteni avind turnuri caracteristice cu unul sau doua acoperisuri din sindrila. Peretii bisericilor sint in general construiti din busteni de stejar asezati orizontal. Sint expresii exceptionale ale mostenirii culturale ale acestei minunate arii muntoase din nordul Romaniei si din acest motiv 8 din aceste biserici au fost incluse in Patrimoniul Mondial Al UNESCO in 1999.
Bisericile din Maramures, natura inconjuratoare, oamenii locurilor sint conectati spiritual si au pastrat aceasta legatura unica pina in ziua de astazi.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)