luni, 3 iunie 2013

Manastirea Peri – Maramures (Scurt istoric)


In vechime, teritoriul Perilor era o mosie a dinastiei voievodale a Dragosestilor.
Fara a avea o confirmare scrisa, se pare ca pe la inceputul secolului XIII, in localitatea Peri exista o modesta asezare monahala. Din aceasta sihastrie a luat fiinta manastirea din Perii Maramuresului. Ioanichie Balan spune ca "fara indoiala, in vatra satului Peri sau in apropiere, exista o mica sihastrie inca pe la sfarsitul secolului al XIII-lea, intretinuta de inaintasii lui Dragos Voda, cu hramul Sfantul Arhanghel Mihail, protectorul acestei familii boieresti". Intr-un studiu intitulat "SfantulGhelasie de la Ramet"' Inalt Prea Sfintitul Andrei Arhiepiscopul de Alba Iulia, vorbind despre Manastirea Ramet, arata ca "Traditia leaga intemeierea manastirii si de activitatea ieromonahilor Romulus si Ghenadie care, plecand de aici in 1215, ar fi pus temelia manastirii Sfantul Mihail din Perii Maramuresului".
In prima jumatate a secolului al XIV-lea, comunitatile isihastre din zona s-au grupat la sihastria Peri, pe care Dragos Voda si fratele sau Drag din Bedeu au inzestrat-o cu mosii si alte bunuri si au construit o biserica, purtand hramul vechii sihastrii: Sfantul Arhanghel Mihail. Manastirea astfel constituita, a cunoscut o remarcabila ascensiune si avea sa joace un rol important in istoria Bisericii Ortodoxe Romane din Maramures si din inca sapte tinuturi.
Dupa venirea lui Bogdan Voda la tronul Moldovei, fratii Balcu si Drag au condus Tara Maramuresului in calitate de voievozi timp de 30 de ani. Dorind sa intemeieze la nord de Carpati o tara romaneasca independenta, dupa modelul Tarii Romanesti si a Moldovei, acestia au actionat ca pentru inceput cea mai importanta institutie a neamului romanesc de aici, Biserica Ortodoxa, sa nu fie supusa vreunei episcopii straine. La Constantinopol, au obtinut din partea patriarhului Antonie al IV-lea ridicarea Manastirii Sfantul Arhanghel Mihail din Peri la rangul de Stavropighie Patriarhala, cu drept de jurisdictie asupra bisericilor din Maramures si a inca sapte tinuturi, devenind astfel pentru cateva secole, o puternica institutie a dreptei credinte. Egumenul Pahonie, ruda apropiata a lui Dragos Voda, a fost investit cu atributii episcopale.
Cele 8 tinuturi care s-au aflat sub jurisdictia Stavripighiei Patriarhale de la Peri au fost Maramuresul, Salajul,Arva,Ugocea,Beregul,Ciceul,Ungurasul si Almasul Bihorean.
La 13 August 1391, printr-o diploma patriarhala, Manastirea Peri a fost instituita cu atribute episcopale, avandu-l ca prim episcop pe Simion Moldoveanul.
Manastirea Peri a devenit un adevarat centru de spiritualitate romaneasca. Aici a functionat o scoala teologica unde erau pregatiti preoti ce urmau sa slujasca in bisericile din acest spatiu romanesc. Calugari cu multa rabdare copiau caligrafic carti de slujba si de invatatura pentru preoti. Au fost de asemenea si calugari cunoscatori de limbi straine, care au facut traduceri de carti in limba romana. Intre acestea se numara si "Legenda Duminicii", care a fost tradusa in limba romana in anul 1391 si dupa parerea unor specialisti, acesta este cel mai vechi text scris in limba romana dintre cele care s-au pastrat si au fost descoperite. Aici au fost scrise renumitele Texte rotacizante.
Aici s-a trudit mult pentru introducerea limbii romane in biserica. Tot aici s-au tradus pentru intaia oara carti din Biblie. S-au pastrat dintre acestea Faptele Apostolilor, iar din Epistolele Sobornicesti Epistola Sfantului Apostol Iacob, Epistola soborniceasca intaia a Sfantului Apostol Petru, Epistola soborniceasca a doua Sfantului Apostol Petru, cele patru scrieri care au constituit cartea numita "Codicele Voronetean". Apoi s-a tradus Psaltirea Scheiana, Psaltirea Voroneteana si Psaltirea Hurmuzacki. Poate ca s-au tradus si alte carti, dar manuscrisele lor s-au pierdut.
"Mare si sfanta ramane aceasta lucrare de traducere, pentruca de atunci Dumnezeu a inceput sa vorbeasca in limba romana cu neamul nostru", ne spune Prof.Dr.Nutu Rosca in lucrarea sa monografica "Manastirea Sapanta-Peri" lucrare de referinta, din care am extras cea mai mare parte a informatiilor expuse pe acest site.
La manastirea Peri a existat si o tipografie, in care s-au tiparit cateva carti. Se stie ca in anul 1696 s-au tiparit aici in limba romana doua carti importante pentru biserici: Evanghelia si Molitvelnicul, de catre tipograful Svoipold Fiol. Tot atunci s-au mai tiparit trei lucrari in limba slavona: Bucvarul,Penticostarul si Triodul.
Existenta Manastirii Peri a fost curmata in anul 1703, in timpul rascoalei antihapsburgice condusa de Francisc Rakoczi al II-lea. Episcopul si calugarii au fost alungati, teritoriile si bunurile au fost confiscate de regimul maghiar, cladirile anexe au fost distruse, biserica a fost arsa din temelii iar zidurile ramase in picioare au fost demolate.
Ce nu au stiut atunci asupritorii, este ca un astfel de loc nu poate fi desfiintat... Chiar daca fizic au distrus cladirile, chiar daca oamenii au plecat in alte parti, acel lacas a ramas sfant in inima si constiinta romanilor si avea sa renasca din cenusa peste ani in Sapanta, la mica departare de locul unde vremelnic a vegheat la pastrarea tezaurului de credinta a poporului Roman!

Astazi, localitatea Peri este cuprinsa intre granitele Ucrainei. In dreapta Tisei, intr-un peisaj incantator cu multe livezi, localitatea Peri se invecineaza cu localitatile Apsa de Jos la est, Stramba la nord si Tarasul la vest. Catre sud, este marginita de raul Tisa, la mica distanta de Sapanta.



Multi nu stiu ca in evul mediu Maramuresul era cat pe-aci sa fie inca o tara romaneasca independenta, dupa modelul Tarii Romanesti si al Moldovei. Nu a fost sa fie. Tot ce s-a pastrat, vremelnic, din acel magnific proiect a fost legendara manastire din Peri, de pe malul drept al Tisei, care astazi renaste pe malul stang, la Sapanta.

Iertare pentru Dragos Voda

Cu lecturi dupa Ureche cronicarul, romanticii nostri din veacul al XIX-lea instituisera un adevarat cult pentru Dragos Voda, socotit descalecatorul Tarii Moldovei. Mii si mii de scolari au invatat pe de rost celebrele versuri ale lui Vasile Alecsandri: "Dragos, mandru ca un soare, / A plecat la vanatoare. / Ghioaga si sageata lui / Fac pustiul codrului" s.a.m.d.
Dezamagirea a fost mare cand s-a descoperit ca Dragos cucerise Moldova in numele regelui Ungariei, caruia ii era vasal. S-a dovedit ca adevaratul intemeietor al Moldovei independente a fost Bogdan Voda, care i-a si alungat de acolo pe urmasii lui Dragos. Totusi, istoria Dragosestilor nu e atat de simpla. Astfel, in vechime, teritoriul Perilor, din dreapta Tisei, era o mosie a respectivei familii voievodale. Fara a exista o confirmare scrisa, se pare ca pe la sfarsitul veacului al XII-lea sau la inceputul celui de-al XIII-lea la Peri se infiintase o sihastrie, intretinuta de strabunii lui Dragos, cu hramul Arhanghelului Mihail, protectorul acestei familii. Traditia Manastirii Ramet leaga intemeierea acestui sfant lacas de lucrarea ieromonahilor Romulus si Ghenadie, care ar fi plecat de aici, la leatul 1215, punand temelia Manastirii Sfantul Mihail din Perii Maramuresului. Cert e ca in prima jumatatea veacului al XIV-lea comunitatile isihaste de pe Tisa Superioara s-au grupat la Sihastria Peri, pe care Dragos Voda si fratele sau Drag din Bedeu au inzestrat-o cu mosii si alte bunuri, inaltand o biserica, dandu-i acelasi hram ca al vechii sihastrii. Astfel constituita, manastirea avea sa joace un rol de frunte in istoria Bisericii Ortodoxe Romane din Maramures si din inca sapte tinuturi.

Pentru libertatea Maramuresului

Dupa venirea lui Bogdan Voda la tronul Moldovei, fratii Balcu si Drag au condus Tara Maramuresului, ca voievozi, vreme de 30 de ani. Luandu-l ca exemplu pe Bogdan, au vrut sa intemeieze si ei, la nord de Carpati, o tara romaneasca independenta. In acest scop, pentru inceput, ei au actionat ca importanta institutie a romanilor de aici, Biserica Ortodoxa, sa nu fie supusa vreunei episcopii straine. Asa au obtinut din partea patriarhului Antonie al IV-lea al Constantinopolului ridicarea Manastirii Sfantul Arhanghel Mihail din Peri la treapta de Stavropighie Patriarhala, cu drept de jurisdictie asupra bisericilor din Maramures si a inca sapte tinuturi. Egumenul Pahomie, ruda apropiata a lui Dragos Voda, a fost investit cu atributii episcopale. Cele opt tinuturi care s-au aflat sub jurisdictia Stavropighiei de la Peri au fost: Maramuresul, Salajul, Arva, Ugocea, Beregul, Ciceul, Ungurasul si Almasul Bihorean.
Pe 13 august 1391, printr-o diploma patriarhala, Manastirea Peri a fost instituita cu atribute episcopale, avandu-l ca intai episcop pe Simion Moldoveanul.

"Dumnezeu a inceput sa vorbeasca in limba romana"

Manastirea Peri a ajuns un adevarat centru de spiritualitate romaneasca. Aici a functionat o scoala unde erau pregatiti preoti ce urmau sa slujeasca in bisericile din acest spatiu romanesc. Monahi rabdatori copiau caligrafic carti de slujba si de invatatura pentru preoti. Unii stiau si limbi straine si au tradus carti in limba romana. Printre acestea se numara si "Legenda Duminicii", talmacita in romaneste in anul 1391; dupa opinia unor specialisti, acesta este cel mai vechi text scris in limba romana dintre cele pastrate si descoperite. Tot aici au fost scrise si renumitele Texte Rotacizante.
Aici s-a lucrat mult pentru introducerea limbii romane in biserica. La Peri s-au tradus pentru prima oara carti din Biblie, dintre care unele s-au pastrat. Tot la Peri s-au scris cele patru parti ale celebrului "Codice Voronetean". Apoi s-au tradus Psaltirea Scheiana, Psaltirea Voroneteana, Psaltirea Hurmuzachi s.a.
"Mare si sfanta ramane aceasta lucrare de traducere, pentru ca de atunci Dumnezeu a inceput sa vorbeasca in limba romana cu neamul nostru", scrie prof. dr. Nutu Rosca in monografia "Manastirea Sapanta-Peri", citat de parintele Grigore Lutai, care, preluand istoricul manastirii din aceasta lucrare, ni l-a transmis noua. Dar din dar se face!
La Manastirea Peri a functionat si o tipografie in care s-au tiparit cateva carti, printre care doua in romana si trei in slavona.
Existenta Manastirii Peri a fost curmata in anul 1703, pe vremea rascoalei antihabsburgice conduse de Francisc Rakoczi al II-lea. Episcopul si calugarii au fost alungati, teritoriile si bunurile lor au fost confiscate de regimul maghiar, cladirile anexe au fost distruse, biserica a fost arsa din temelii iar zidurile ramase in picioare au fost daramate.
Astazi, prin grija parintelui Grigore Lutai de la biserica din Sapanta, se doreste reinvierea vestitei manastiri. Ea va fi amplasata intr-un parc dendrologic, intr-o padure seculara. Biserica, asezata pe un soclu de piatra, va fi construita in stil maramuresean, din lemn masiv de stejar. Impresionanta turla de aproape 78m face ca edificiul sa fie cea mai inalta biserica de lemn din Europa.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu