marți, 16 aprilie 2024

Evenimente în Eco Maramureș – MAI- 2024

Târg de Paște la Casa din Vale

Data: 4 mai 2024
Locul de desfășurare: Breb
Organizator: Asociația culturală Casa din Vale
Descriere:
În inima satului Breb, acest târg adună meșteri și artizani pentru a vă prezenta o gamă variată de produse manufacturate: de la obiecte vestimentare tradiționale, la decorațiuni care aduc un strop de culoare și căldură în orice cămin, obiecte din ceramică, dulcețuri și siropuri preparate după rețete străbune, produse apicole, toate create cu dragoste. Târgul de Paște din Breb este o invitație deschisă pentru orice turist dornic să experimenteze autenticitatea și ospitalitatea locală.

Joc pe Cosău ediția a XVI-a

Data: 6 mai 2024
Locul de desfășurare: Sârbi
Organizator: Primăria Comunei Budești și Consiliul Județean Maramures
Descriere:
Festival folcloric în Sârbi, la care participă formații artistice din mai multe județe: Maramureș, Bihor, Cluj. Într-un sat care şi-a păstrat casele de lemn, meşterii şi instalaţiile tradiţionale, turiștii pot participa la obiceiul jocului în zi de sărbătoare, în a doua zi de Paște.
Parada portului popular, muzica, dansurile  și voia bună sunt ingredientele acestei sărbători locale.

Jocul din a doua zi de Paște



Data: 6 mai 2024
Locul de desfășurare: Sat Șugatag
Organizator: Primăria Comunei Ocna Șugatag
Descriere:
Sărbătoare populară cu muzică și dansuri tradiționale.

 

Tânjaua Hotenarilor

Data: 12 mai 2024
Locul de desfășurare: Hoteni
Organizator: Primăria Comunei Ocna Șugatag
Descriere:
Un obicei agrar străvechi, semnalat încă din 1870, ce îl sărbătoreşte pe cel dintâi gospodar ieşit la arat. Acesta este petrecut de săteni în straie de sărbătoare, cu alai, alături de feciorii care poartă 12 „tânjele” împodobite cu ramuri de mesteacăn, panglici și ștergare. Alaiul se îndreaptă spre valea Dărasca, unde sărbătoritul este udat pe fată, fiind rostite invocații pentru roade bune și un an bogat. Până să ajungă la râu, acesta încearcă să fugă și să ajungă primul la râu, dar este bine păzit și adus înapoi de sătenii vigilenți. Spectacolul cu muzică și dansuri populare, atmosfera de sărbătoare, voia bună completează acest obicei ancestral și îl fac deosebit de atractiv.

Sursa: https://www.ecomaramures.com/ 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu