vineri, 25 ianuarie 2013

Manastirea Barsana


MANASTIREA BARSANA

Pe malul drept al raului Iza, la o departare de 20 de kilometri de Sighetul Marmatiei si afla stravechea localitate Barsana, care este datata conform izvoarelor scrise de prin anii 1326, scrieri prin care regele Carol Robert emite o diploma prin care sunt intarite drepturile de posesiune asupra mosiei Barsana, pentru cneazul Stanislau Barsan, care avea aceasta mosie cu drept de mostenire.

manbarsana8   manbarsana5

Manastirea Barsana a fost resedinta Episcopiei Ortodoxe Romane a Maramuresului in perioada dintre anii 1735 - 1740 cand s-a desfiintat oficial. Cu toate astea preotii, calugarii si credinciosii maramureseni au ramas statornici in credinta stramoseasca. Manastirea a avut un rol important si in timpul actiunilor uniatiei din jurul anilor 1700 si a ramas o cetate de neinvins a Ortodoxiei.

manbarsana1   manbarsana2

Ca mai toate manastirile din Romania, si Barsana a trecut prin multe greutati, in anul 1791 manastirea fiind desfiintata si calugarii alungati. Acestia s-au refugiat in moldova la Manastirea Neamt. Manastirea Barsana a fost devastata, chiliile si cladirile anexe au fost distruse si averea confiscata. Din manastire a ramas doar staretia si biserica ce a fost ulterior mutata chiar in vatra satului, de catre credinciosi, pentru a fi ferita de profanare.

manbarsana3   manbarsana6

Reinfiintarea manastirii, o nazuinta mai veche a credinciosilor, nu s-a putut concretiza decat dupa 1989, cand barsanestii, impreuna cu Parintele paroh Gheorghe Urda, au luat hotararea sa ridice o noua manastire pe locul unde a fost cea veche si, in 1991, au inceput sa adune materialul lemnos pentru biserica manastirii. In anul 1994 manastirea a fost sfintita si hramul ei este "Soborul Sfintilor 12 Apostoli". Acum este o minunata manstire de maici.

manbarsana7   manbarsana9

Reconstructia Manastirii Barsana este o punte intre trecut si viitor. Folosind ca sursa de inspiratie traditia locala, toate cladirile din incinta manastirii sunt executate din lemn de stejar si pietre de rau, fiind ridicate de mesteri din localitate, asigurand astfel continuitatea artei cioplirii si imbinarii lemnului.

manbarsana4   manbarsana10

Observandu-se un aflux de pelerini si turisti atrasi de traditiile, autenticitatea si frumusetile zonelor de pe Valea Izei, s-a considerat necesara construirea si amenajarea unui muzeu care sa intregeasca functiile manastirii, care avut loc in seara zilei de 29 iunie 2005. Muzeul este amplasat in partea de sud-est a manastirii in imediata vecinatate a turnului clopotnita. Fiind un obiectiv destinat turistilor si pelerinilor dornici de informare asupra trecutului religios si cultural al provinciei istorice Maramures, este astfel amplasat ca sa aiba o legatura directa cu accesul in manastire si pentru a nu perturba activitatile cu caracter religios al manastirii. Daca ajungeti in Maramures, nu ratati si celelalte obiective turistice unice si, bineinteles, consultatistarea vremii pentru a va bucura pe deplin de frumusetile zonei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu