marți, 22 ianuarie 2013

Natura!


Lacul Albastru – Baia Sprie, Maramures


>   Lacul Albastru aflat la aproximativ 3km de orasul Baia Sprie, Maramures este unic prin origine format prin prabusirea unei galerii miniere de exploatare de pe filonul Domnisoara în ani 1919 – 1920, unde de-a lungul timpului sa colectat apa de ploaie. Datorita solubilizarii compusilor sulfurosi apa are culoarea verde-albastrui, uneori cu reflexe de smarald.
Lacul are suprafata aproximativ o jumatate de hectar. În jurul lacului există câteva exemplare de pin care dau un farmec aparte zonei.
Lacul Albastru Baia-Sprie Maramures

Oamenii locului spun povesti minunate despre lac, cum ca el ar comunica cu Marea Neagra prin vechile galerii subterane prabusite si care sunt foarte adanci. Ultimele masuratori care s-au facut arata o adancime de 4m iar distanta de la un mal la altul este de 50m. O traire puternica o ai atunci cand asociezi imaginea lacului cu gura de varsare a unui vulcan.
>  Lacul a devenit un obiectiv turistic datorita culorilor sale care se schimba in mod continuu. Datorita zonei in care se afla, apa are o mare concentratie de acid sulfuric 7,8g pe litru si pH de 4, aceasta nu este daunatoare pentru cei ce inoata in lac. Trecerea de la culoarea verde a apei la un albastru ceresc il dau si inotatorii care vor sa exploateze fiecare bucatica a lacului.
Lacul Albastru a fost declarat rezervaţie naturală in 16.03.1977 si este in custodia AdministratieiParcului Natural Muntii Maramuresului care in parteneriat cu organizaţii neguvernamentale are drept scop conservarea peisajului în scop stiintific si educativ.
Accesul catre lac: din centrul orasului Baia Sprie se urcă, prin spatele bisericii catolice, pe strada care ne conduce în directia nordică până la liziera pădurii; de aici poteca urcă în serpentine până la Lacul Albastru, timpul de mers 45 min. – 1 oră.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu