miercuri, 23 ianuarie 2013

Natura!



REZERVATIA STIINTIFICA PIATRA REA

Rezervatia naturala Piatra Rea, cu suprafata de 50 de hectare, este de categoria I IUCN, protejata in special pentru abundenta exemplarelor de floare de colt (Leontopodium alpinum).
http://www.2rism.ro/images/stories/mpr2.jpg http://www.2rism.ro/images/stories/mpr3.jpg
S-a constituit ca arie protejată prin Legea 5/2000 privind aprobarea Planului de Amenajarea Teritoriului National - sectiunea III - în zone protejate, având codul 2589, este cuprinsa de Parcul National Muntii Rodnei si face parte din categoria a I-a ca rezervatie stiintifica. Scopul administrarii rezervatiei este cel de conservare a habitatelor naturale, a faunei salbatice si a florei si diversitatii biologice.
http://www.2rism.ro/images/stories/cc2.jpgRezervatia se afla in localitatea Borsa iar altitudinea medie la care se gaseste este de 1500 de metri. Delimitarile sunt: in partea de Est paraiele Fantana si Cimpoiasa iar in Vest , aici se afla si una dintre cele mai spectaculoase cascade din Carpati, aceasta este Cascada Cailor. Aceasta este formata pe versantul nordic al Muntilor Rodnei, in apropierea statiunii turistice Borsa. Apa ce rezulta din topirea zapezii si din ploi se aduna intr-un circ glaciar si de acolo se pravaleste spectaculos formand cascada in mai multe trepte cu cadere succesive de 40-20-40 de metri. Pentru a ajunge la cascada telescaunul este o varianta, sau pentru amatorii de plimbari in natura exista o poteca ce duce la ea.
http://www.2rism.ro/images/stories/mpr1.jpg
In aceasta rezervatie se poate intalni o vegetatie diversa, de la cea a padurilor de stejar pana la cea subalpina si alpina, cu numeroase specii rare precum: Gusa Porumbelului, Paiusul, Clopotelul de munte, Soparlita, Ghintura, Mierea Ursului, Floarea de colt si Bujorul de munte, ultimele doua fiind si ocrotite.
http://www.2rism.ro/images/stories/rpr1.jpg http://www.2rism.ro/images/stories/fdc1.jpg
Majoritatea zonei forestiere din cadrul rezervatiei este formata din molid, dar se intalneste si brad, in procent mai redus si fag, paltin, frasin si altele.
Fauna este formata dinanimale precum cerbul, ursul brun si capra neagra care de asemenea sunt ocrotite.
http://www.2rism.ro/images/stories/ccr1.jpg http://www.2rism.ro/images/stories/ubr1.jpg

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu