marți, 22 ianuarie 2013

Natura!


REZERVATIA IZVORUL ALBASTRU

Zestrea Maramuresului este formata din lacuri cu apa albastra, creste salbatice, pesteri misterioase si chei de o frumusete rar intalnita. Sunt 35 de arii protejate in acest judet, iar 17 sunt monumente ale naturii. Maramuresul se poate mandri cu pesteri, chei-stanci de o frumusete incredibila si chiar unice pe glob, pe langa toate acestea are si celebrele biserici de lemn, monumente istorice sau muzee.
http://www.2rism.ro/images/stories/vizei1.jpg http://www.2rism.ro/images/stories/vizei2.jpg
Una dintre toate aceste frumuseti naturale este Rezervatia mixta "Pestera si Izbucul Izvorul Albastru al Izei", care se intinde pe o suprafata de 100 de hectare si e de categorie a III-a IUCN (uniunea internationala de conservare a Narurii). Aceasta rezeratie se afla in partea de vest a Muntilor Rodnei, pe versantul sudic al Muntelui Magura in localitatea Sacel.
Denumirea acestei arii protejate geologice si peisagistice provine de la frumoasa nuanta albastru-verzuie a izvorului carstic ce se varsa in raul Iza.
http://www.2rism.ro/images/stories/izbuculizei.jpg http://www.2rism.ro/images/stories/riaai.jpg
Rezervatia Izvorul Albastru al Izei s-a constituit ca arie protejata prin Legea  5/2000 privind aprobarea  Planului de Amenajarea Teritoriului National - sectiunea III -a zonei protejate, avand codul 2582, si a fost declarata rezervatie in anul 1977.
Responsabilitatea administrarii  revine Administraţiei Parcului Naţional Munţii Rodnei, aflată în structura Regiei Naţionale a Pădurilor - ROMSILVA, în baza prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 236/2000, privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice prin Ordinul nr.850/2003 privind încredinţarea administrării sau atribuirii custodiei ariilor naturale .
Scopul administrarii rezervatiei este de a conserva habitatele naturale, ale florei si faunei salbatice, a diversitatii biologice si se mai urmareste si dezvoltarea durabila a zonei.

Apele intrate in subteran in pestera Izei, care se afla la sud de varful Batrana din rezervatia Pestera Izei, reapar la suprafata ca izvor de o rara frumusete, astfel ia fiinta Izvorul Albastru al Izei.
Izvorul Albastru al Izei este o rezervatie sub muntele Batrana din nord-vetul Muntilor Rodnei, intr-o frumoasa padure de brad la care se ajunge pe un drum forestier pana la cabanele silvice. Acest izvor de apa cu debit intermitent este dependent de un circuit carstic (pestera Iza cu lungimea de 2440 de metri).
http://www.2rism.ro/images/stories/riaai2.jpg http://www.2rism.ro/images/stories/pesterai1.jpg
Fenomenele carstice se dezvolta in calcare din epoca mijlocie a paleogenului ce stau deasupra cristalinului  muntilor Rodnei si care marcheaza vechea linia de tarm din Eocen. Amonte de Izbucul Izei se afla Ulita de Piatra, un defileu sapat in calcare eocene, cu pereti stancosi cu inaltimile cuprinse intre 4 si 10 metri, pe alocuri avand aspect de canion si cu peretii foarte apropiati.

http://www.2rism.ro/images/stories/cascada3.jpgApa ce formeaza Izbucul Izei intra in subteran in varful Magurii, la aproximativ 2 kilometri sud vest masurand in distanta aeriana.
http://www.2rism.ro/images/stories/refugiu.jpg
Scafandrul Florin paroiu s-a scufundat prima oara in acest izbuc in data de 7 septembrie 1981, dupa ce a observat o gura de galerie astupata cu bolovanis. Iar in anul 1984 la 13 Mai, sifonul ce are lungimea de 30 de metri si denivelare de -5 metri este depasit de o echipa de 3 scufundatori (I. Grigore, S. Sarbu si M. Oancea) ce au explorat in continuare aproximativ 500 de metri de galerie aerata ce ducea la un nou sifon.
Ponorul de la intrarea în peştera Izei este o fostă dolină impresionantă, cu pereţii stâncoşi în care apele pârâului Măgurii pătrund printr-un mic canion cu cascade, iar din acestea rezulta fenomene endocarstice exceptionale, monumentale ce se dezvolta in calcare eocene.
Cum starea vremii este schimbatoare, fiti intotdeauna informati inainte de a va aventura in orice rezervatie naturala.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu