miercuri, 23 ianuarie 2013

Tara Lapusului!


TARA LAPUSULUI

Tara Lapusului este situata in extremitatea nordica a teritoriului in care s-a infaptuit sinteza geto-daco-romana in urma careia a luat nastere poporul roman. Viata spirituala a locuitorilor Tarii Lapusului este legata indisolubil de aparitia si patrunderea crestinismului ce s-a dezvoltat ca de astfel pe tot teritoriul romanesc, in forma rasariteana, ortodoxa.


taralapusului1   taralapusului2

Bisericile si manastirile au fost un focar de raspandire a religiei crestin ortodoxe si in acelasi timp de culturalizare, desfasurand si activitati scolare pentru nevoile bisericii. Legaturile au fost puternice cu Moldova si au intensificat relatiile econimice si culturale, iar populatia a putut rezista ademenirilor ce tindeau la desfiintarea nationala.

taralapusului3   taralapusului4

Construirea de biserici a cunoscut in secolului XVII - lea o perioada de avant, in special in timpul domniei celor doi Gheorghe Rakoczi, I si II, cand evenimentele politice, luptele pentru putere si cele impotriva turcilor au determinat pe principii Transilvaniei sa acorde anumite inlesniri romanilor. Acestei perioade ii apartin cele mai vechi biserici.

taralapusului5   taralapusului7

In toate satele lapusnene, primele centre de cultura au fost bisericile, fiind inaltate de membrii comunitatii. La inceput construindu-se biserici mici din lemn, apoi cu inceputul secolului al XVIII-lea s-au construit biserici mari din piatra si caramida.Tot biserica a fost cea care cea care a asigurat pastrarea si circulatia cartilor vechi romanesti, cu toate vicisitudinle care au trecut peste locuitorii Vaii Lapusului.

taralapusului6   taralapusului8

Radu Munteanu a creat o adevarata scoala de picture in zona, farmecul picturii lui constand in sinceritatea ei spontana. Un element interesant in picture murala din Lapus l-a constituit aparitia elementelor laice si a portretelor. Pictura murala din zona Lapus arata si legatura cu pictorii din scoala moldoveneasca si, prin intermediul lor, cu scoala bizantina rusa. Dar ceea ce ramane characteristic acestor picture este apropiera de viata satului, de realitate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu